לא כל אחד מתאים לתפקיד כזה של משגיח כשרות. אך אדם שיש לו את הכישרון ואת יכולת האבחנה, ומעל הכול המוסריות הגבוהה ויראת השמים הנדרשת לתפקיד חשוב מעין זה, יכול בהחלט לשמש כמשגיח כשרות.
איך מקבלים את ההסמכה למשגיח כשרות?
ישנה שורה ארוכה של הלכות אשר בהם אמור לשלוט האדם שרוצה לשמש כמשגיח כשרות. זה כולל את כל ההלכות הרלוונטיות שקשורות במישרין ובעקיפין לענייני הכשרות. זה כולל את דיני שבת וחג, דיני כשרות ובישול, הלכות התלויות בארץ כמו דיני שביעית, דיני תרומות ומעשרות ועוד הרבה מאוד הלכות. ישנו ספר לימוד מיוחד אותו הוציאה הרבנות הראשית לישראל והיא כוללת את כל ההלכות הנדרשות. ספר זה הוא למעשה חלק מתוך תוכנית לימוד ובחינה לתפקיד הרגיש ומיוחד הזה.
מבחן
על מנת לקבל את ההסמכה ואת התעודה הרצויה, יש לעבור מבחן בכתב אשר לאחריו אפשר יהיה לקבל את תעודת ההסמכה, בתנאי כמובן שהמבחן אכן יהיה מוצלח.
ישנם שלושה מועדים בשנה בהם מתקיימים המבחנים הללו.
חודשים בהם יש מבחנים להסמכת משגיחי כשרות:
- אדר – ניסן.
- תמוז – אב.
- אלול – תשרי.
באתר של הרבנות הראשית מפרסמים את התוכנית של המבחן ואת רשימת הנושאים שאמורים להיות כלולים במבחן. המבחן להשגחת כשרות מוגבלת לאנשים גיל 21 ומעלה ויש לצרף המלצה אישית מרב מוסמך אשר מעיד כי הנבחן רשאי וראוי לשמש כמשגיח כשרות.
מה נכלל בחומר הלימוד?
חומר הלימוד לקראת המבחן כולל –
- רשימה של סימנים אותם אמורים ללמוד מתוך השולחן ערוך אותם יש ללמוד יחד עם ה'באר היטב'. (ישנה רשימה ברורה הכוללת את כל הסימנים אותם צריך ללמוד לעומק)
- מושגי כשרות שהם מושגים הלכתיים שונים ובסיסיים אותם אמור כל משגיח כשרות ללמוד היטב ולדעת הכול על בוריו. קיים ספר דיגיטלי ששמו השגחה וכשרות ואפשר להוריד אותו מהרשת.
- נהלי כשרות – יש ללמוד פרקים נבחרים מתוך החוברת 'נהלי כשרות' שבהוצאת אגף הכשרות של הרבנות הראשית. היא מופיעה בספר – השגחה וכשרות.
שימו לב, הספר – "השגחה וכשרות" מתפרסם במהדורה דיגיטלית זמנית מידי פעם כאשר המטרה היא לשמש את הנבחנים רק למועדי הבחינות הקרובות. אשר כמובן ניתן להוריד את הספר ואף להדפיס אותו לצורך לימוד ושינון לקראת המבחן.
לומדים נכון
אז נכון שאפשר ללמוד הכול לבד ואפשר להסתדר היטב גם עם הורדה של כל הספרים או החוברות, עיון ולימוד בספרי הקודש וספרי ההלכה ולצאת משם מוכנים לגמרי למבחן. אך זה לא ממש קל. במקרים רבים מדובר בדבר מורכב מאוד הדורש הרבה משמעת עצמית, הרבה שליטה בהבנת דברי השולחן ערוך וגם יכולת להקיף לבד את כל החומרים הרבים אשר אלו נכללים בתוך כל ההכנה שיש להתכונן לקראת המבחן.
אז כאן בדיוק אנחנו מציעים את הלימודים המסודרים באקדמיה רצינית וממוסדת. כך אפשר לשבת וללמוד את כל החומרים בלי להתבלבל בלי לשאת על הראש רשימות של חומרים ושל פרקים אותם עדיין צריך ללמוד כאשר באקדמיה הכול פרוש על השולחן בצורה מאוד ברורה ומפורטת.
רבים הם משגיחי הכשרות שאכן הצליחו לצאת ולעבוד במקצוע אחראי ונחשק ששכרו בצדו כאשר הם למדו בצורה מסודרת את כל ההלכות ואת כל הפרקטיקה הנדרשת לשם כך. תוכלו לדעת יותר בקישור הבא – קורס משגיח כשרות.
האחריות של משגיח הכשרות
ישנם הרבה תפקידים ועבודות שונות למשגיחי הכשרות כאשר יש כאלה שהם יותר פשוטים ויש כאלה שהם מורכבים ממש.
לדוגמא לדאוג להפרשת תרומות ומעשרות, זה לכאורה תפקיד די ברור ומוגדר. אז אם מדובר בחנות קטנה, שם די ברור וקל לברר מה מקור הפירות והירקות, האם אין בהם כל חשש של טבל או שביעית וכמובן ביצוע של הפרשת תרומות ומעשרות.
לעומת זאת אם מדובר במשגיח כשרות שעובד במסעדה או בבית מלון. הוא אמור לפקח על הרבה מאוד תחומים. הוא צריך לעקוב על המקור משם מגיעים הבשרים, הפירות והירקות, היינות וכל מה שנכנס אל שערי המטבח. מעבר לכך הוא חייב לעמוד על המשמר בכדי לוודא כי אין עירוב של כלים ואוכל של בשרי וחלבי, הוא חייב לוודא כי נוכרי לא נוגע ביין והוא גם צריך לשים לב שנעשית בדיקה של המזון מפני חרקים ותולעים. וכן של הביצים מפני דם.
אולי יעניין אותך לקרוא: