מה זה בעצם משגיח כשרות ולמה צריך תעודה של משגיח כשרות? אז האמת היא שבעולם של היום, אנחנו כבר לא ממש יודעים מה עושה עבורנו משגיח הכשרות. אנחנו חיים בעולם מתוקן ומסודר ואנחנו יכולים לקנות היום כל דבר, כל סוג של מזון בלי לעבוד קשה על ההכשרה שלו או על הבדיקה שלו.
די לנו להעיף מבט אם יש על המוצר את חותמת הכשרות המקובלת עלינו ואנחנו זורקים את המוצר אל סל הקניות שלנו ללא מחשבה נוספת. בעבר זה ממש לא היה כך ואנחנו בהחלט צריכים ללמוד להודות על החיים הטובים שיש לנו היום, לפחות בתחום הזה של מזון כשר ללא כל טרחה. אכשר דרא אומרים על זה…
אוכל כשר – מה זה כולל?
אז כאשר אנחנו מדברים על אוכל כשר, אנחנו מתכוונים לבשר או עוף שנשחטו על פי ההלכה, כשברור כי מדובר בבהמה או עוף שהם כשרים לאכילה. הם נבדקו לאחר השחיטה והם גם הומלחו כדין. במקרה של כבד, הם עברו צלייה כדין. אם מדובר במוצרים המבוססים על קמחים, כמו לחם, לחמניות, פיתות, או פסטות, שקדי מרק וכדומה, הרי שמדובר בקמח שעבר ניפוי כהלכה ואין כל חשש של תולעים.
כך בעצם בכל מרכיב שנמצא בתוך האוכל. כל אחד מהם חייב להיות כשר, בדוק או מעושר, כל מרכיב בפני עצמו בהתאם להלכה.
מה התפקיד של משגיח הכשרות?
כאן אנחנו מגיעים לתפקיד של משגיח הכשרות. משגיח הכשרות אמרו לפקח על כל התהליכים הכרוכים בהכנת המזון, תוך שהוא עוקב אחר כל שלב ומוודא כי מדובר באוכל שכל מרכיב בו עובר את הבדיקות הרצויות ואת הביקורת הקפדנית.
המשגיח במפעל
אם מדובר במפעל גדול, שם יש צורך לעקוב אחר כל הפרודוקטים הנמצאים באוכל. אם אלו מוצרים מן הצומח הרי שיש לוודא כי אלו ללא כל חשש של טבל, של שביעית וכן שהופרשו מהם תרומות ומעשרות. אם מדובר בשמנים, הרי חובה לוודא כי אין בהם שמנים מן החי שבמקרים רבים הם יהיו אסורים לאכילה. כך גם עם מוצרי בשר או עופות, חובה להשגיח כי אלו בהמות ועופות כשרים לאכילה וכי הם עברו את השחיטה, את ההמלחה ואת כל הבדיקות כדין.
אם מדובר בדגים, הרי שיש לברר כי אלו הם דגים כשרים עם הסימנים שהתורה נותנת לנו.
המשגיח במסעדה
במסעדה יש גם כן צורך בהשגחה של משגיח כשרות שיוכל לשלוט ולהתפרס על כל מה שיש במסעדה. זה כולל הרבה מאוד פרטים. הוא חייב להשגיח על הפרדה מלאה בין החלב לבשר. זה כולל הפרדה בין הכלים, הפרדה בין הפרודוקטים והטוב ביותר זוהי הפרדנה ושימוש בשני מטבחים שונים לחלוטין.
מעבר לכך הוא צריך לפקח על בדיקה וברירה של המאכלים שהם נגועים בחרקים. כמו בדיקה שך הביצים מדם לפני השימוש, בדיקה של הפירות והירקות, במיוחד אלו העליים אשר בהם נפוצים מאוד החרקים, בדיקת הקטניות כמו האורז, השעועית החומוס וכן הלאה.
מלבד זה הוא צריך לדאוג שלא ייעשה שימוש בקמח ללא ניפוי כמו גם שימוש במוצרי חמץ שעבר עליהם הפסח ללא מכירת חמץ.
בקיצור מדובר בשורה ממש ארוכה של הלכות ושל הקפידות אותם אמור משגיח הכשרות לעשות על מנת להבטיח כי המזון שיוגש במקום יהיה כשר ללא כל פקפוק.
אחריות כבדה על הכתפיים
לא כל אחד מסוגל ויכול לשמש כמשגיח כשרות.
לפני הכול יש צרך בהרבה מאוד ידע, בהרבה מאוד שליטה על נושאים רבים מספור. את אלו אמורים ללמוד מתוך ספרי השולחן ערוך תוך שילוב של לימודים פרקטיים אשר אלו מתעדכנים מעת לעת על ידי הרבנות הראשית. מעבר לכך חייב משגיח הכשרות להיות אדם אסרטיבי המסוגל להשגיח היטב על כל מה שנעשה במקום בו הוא אמור להשגיח.
מלבד זאת הוא חייב להיות אדם עם ראש גדול מסול לשלוט בו זמנית על הרבה מאוד תחומים. הוא חייב לפקח על כל שאין כל ניסיונות הערמה כפי שלצערנו קורה לא פעם במפעלים או מטבחים שונים והוא חייב לוודא כי אכן כל האוכל שיוצא מהמקום עומד בסטנדרטים הנדרשים מטעם גוף הכשרות אותו הוא מייצג.
המאמר הבא בהחלט יעניין אותך – כמה מרוויח משגיח כשרות? האם זה כמו שחשבת?! קרא את המאמר.
האם אני יכול להיות משגיח כשרות? המשך לקרוא »
היכן גדלים המשגיחי כשרות הטובים ביותר
בוודאי תרצו לדעת על הבוגרים שלנו בקורס משגיחי כשרות. ובכן אצלנו התלמידים לומדים את החומר לעומק הקורה. ולאחר שמקבלים תעודת משגיח כשרות הם הופכים להיות מבוקשים בשוק העבודה.