חנוכה הוא אחד החגים האהובים ביותר, בו אנו מדליקים נרות מדי ערב למשך שמונה ימים. טקס הדלקת נרות חנוכה מסמל את נס פך השמן ואת הניסים שנעשו לעמ״י בימים ההם בזמן הזה. במאמר זה נציג את כל המידע הדרוש לקראת טקס הדלקת הנרות, כולל סדר הדלקת הנרות, הברכות, הפיוטים רעיונות להפיכת הטקס לאירוע מיוחד, ועוד.
מתי מדליקים את נרות חנוכה?
בכל ערב של חג חנוכה מדליקים נר אחד נוסף, כאשר מתחילים עם נר אחד ביום הראשון ומסיימים עם שמונה נרות ביום השמיני. את הנרות מדליקים לאחר השקיעה או עם צאת הכוכבים, בהתאם למנהג המשפחתי או הקהילתי. המטרה היא לפרסם את הנס, ולכן נהוג להדליק את הנרות בזמן שבו אנשים רבים נמצאים בבית וברחוב.
מה צריך להכין לטקס?
כדי לקיים את טקס הדלקת נרות חנוכה בצורה מסודרת, יש להכין את הפריטים הבאים:
חנוכיה – חשוב לבחור חנוכיה שמתאימה לדרישות ההלכה, וישנן חנוכיות מסוגים וסגנונות שונים שמתאימות לכל המשפחה. בין אם בחרתם חנוכיה מסורתית או מודרנית, העיקר הוא שהיא תוכל להחזיק את כל הנרות בצורה נוחה ובטוחה.
נרות חנוכה – נדרשים נרות בכמות מספקת לכל שמונת ימי החג. מומלץ לדאוג לנרות נוספים למקרה של תקלה, ולוודא שהם מתאימים לחנוכיה מבחינת הגודל והאורך.
שמש – נר נוסף שנועד להדליק את הנרות ולהשתמש באורו, והוא ממוקם בנפרד משאר הנרות. תפקיד השמש הוא גם כדי שאם נשתמש באור הנרות, נשתמש בשמש ולא באחד מהנרות העיקריים.
סדר הדלקת נרות חנוכה
הנרות מסודרים בחנוכיה משמאל לימין, אך בכל ערב מתחילים להדליק את הנר החדש שהתווסף לאותו יום, כלומר מדליקים מימין לשמאל. יש להקפיד להדליק תחילה את השמש ולאחר מכן להשתמש בו להדלקת הנרות.
הברכות והפיוטים בטקס הדלקת נרות
טקס הדלקת נרות חנוכה כולל ברכות ופיוטים שמעשירים את המשמעות הרוחנית והקהילתית של המנהג:
ברכות ההדלקה – בערב הראשון מדליקים עם שלוש ברכות: "להדליק נר חנוכה", "שעשה ניסים לאבותינו", ו"שהחיינו". בשאר הערבים מדליקים עם שתי ברכות בלבד.
בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לְהַדְלִיק נֵר (שֶׁל) חֲנֻכָּה.
בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁעָשָׂה נִסִּים לַאֲבוֹתֵינוּ בַּיָּמִים הָהֵם בַּזְּמַן הַזֶּה.
(בערב הראשון בלבד: בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁהֶחֱיָנוּ וְקִיְּמָנוּ וְהִגִּיעָנוּ לַזְּמַן הַזֶּה.)
פיוטים לאחר ההדלקה
הנרות הללו
הנוסח הספרדי: הַנֵּרוֹת הַלָּלוּ אָנַֽחְנוּ מַדְלִיקִים, עַל הַנִּסִּים וְעַל הָפּוּרְקָן וְעַל הָגְּבוּרוֹת וְעַל הַתְּשׁוּעוֹת וְעַל הַנִּפְלָאוֹת וְעַל הַנֶחָמוֹת, שֶׁעָשִׂיתָ לַאֲבוֹתֵינוּ בַּיָּמִים הָהֵם בַּזְמַן הַזֶּה, עַל יְדֵי כֹּהֲנֶיךָ הַקְּדוֹשִים.
וְכָל שְמוֹנַת יְמֵי הָחֲנֻכָּה, הַנֵּרוֹת הַלָּלוּ קֹדֶשׁ הֵם, וְאֵין לָנוּ רְשׁוּת לְהִשְׁתַּמֵּשׁ בָּהֵם, אֶלָּא לִרְאוֹתָם בִּלְבָד, כְּדֵי לְהוֹדוֹת לִשְמֶךָ, עַל נִסֶּיךָ וְעַל נִפְלְאוֹתֶיךָ וְעַל יְשׁוּעוֹתֶיךָ׃
הנוסח האשכנזי: הַנֵּרוֹת הַלָּלוּ אָֽנוּ מַדְלִיקִין, עַל הַנִּסִּים וְעַל הַנִּפְלָאוֹת (וְעַל הַתְּשׁוּעוֹת וְעַל הַמִּלְחָמוֹת), שֶׁעָשִׂיתָ לַאֲבוֹתֵינוּ בַּיָּמִים הָהֵם בַּזְמַן הַזֶּה, עַל יְדֵי כֹּהֲנֶיךָ הַקְּדוֹשִים.
וְכָל שְמוֹנַת יְמֵי חֲנֻכָּה, הַנֵּרוֹת הַלָּלוּ קֹדֶשׁ הֵן, וְאֵין לָנוּ רְשׁוּת לְהִשְׁתַּמֵּשׁ בָּהֵן, אֶלָּא לִרְאוֹתָן בִּלְבָד, כְּדֵי לְהוֹדוֹת וּלְהַלֵל לְשִׁמְךָ הַגָּדוֹל (י"ג: לִשְמֶךָ), עַל נִסֶּיךָ וְעַל נִפְלְאוֹתֶיךָ וְעַל יְשׁוּעָתֶךָ׃
מעוז צור
מָעוֹז צוּר יְשׁוּעָתִי לְךָ נָאֶה לְשַׁבֵּחַ.
תִּכּוֹן בֵּית תְּפִלָּתִי וְשָׁם תּוֹדָה נְזַבֵּחַ.
לְעֵת תָּכִין מַטְבֵּחַ מִצָּר הַמְנַבֵּחַ.
אָז אֶגְמוֹר בְּשִׁיר מִזְמוֹר חֲנֻכַּת הַמִּזְבֵּחַ:
רָעוֹת שָׂבְעָה נַפְשִׁי בְּיָגוֹן כֹּחִי כָּלָה
חַיַּי מֵרְרוּ בְקֹשִׁי בְּשִׁעְבּוּד מַלְכוּת עֶגְלָה
וּבְיָדוֹ הַגְּדוֹלָה הוֹצִיא אֶת הַסְּגֻלָּה
חֵיל פַּרְעֹה וְכָל זַרְעוֹ יָרְדוּ כְּאֶבֶן בִּמְצוּלָה:
דְּבִיר קָדְשׁוֹ הֱבִיאַנִי וְגַם שָׁם לֹא שָׁקַטְתִּי
וּבָא נוֹגֵשׂ וְהִגְלַנִי כִּי זָרִים עָבַדְתִּי
וְיֵין רַעַל מָסַכְתִּי כִּמְעַט שֶׁעָבַרְתִּי
קֵץ בָּבֶל זְרֻבָּבֶל לְקֵץ שִׁבְעִים נוֹשַׁעְתִּי:
כְּרוֹת קוֹמַת בְּרוֹשׁ בִּקֵּשׁ אֲגָגִי בֶּן הַמְּדָתָא
וְנִהְיָתָה לוֹ לְפַח וּלְמוֹקֵשׁ וְגַאֲוָתוֹ נִשְׁבָּתָה
רֹאשׁ יְמִינִי נִשֵּׂאתָ וְאוֹיֵב שְׁמוֹ מָחִיתָ
רֹב בָּנָיו וְקִנְיָנָיו עַל הָעֵץ תָּלִיתָ:
יְוָנִים נִקְבְּצוּ עָלַי אֲזַי בִּימֵי חַשְׁמַנִּים
וּפָרְצוּ חוֹמוֹת מִגְדָּלַי וְטִמְּאוּ כָּל הַשְּׁמָנִים
וּמִנּוֹתַר קַנְקַנִּים נַעֲשָׂה נֵס לַשּׁוֹשַׁנִּים
בְּנֵי בִינָה יְמֵי שְׁמוֹנָה קָבְעוּ שִׁיר וּרְנָנִים:
חֲשׂוֹף זְרוֹעַ קָדְשֶׁךָ וְקָרֵב קֵץ הַיְשׁוּעָה
נְקֹם נִקְמַת עֲבָדֶיךָ מֵאֻמָּה הָרְשָׁעָה
כִּי אָרְכָה הַשָּׁעָה (ס"א לנו הישועה) וְאֵין קֵץ לִימֵי הָרָעָה
דְּחֵה אַדְמוֹן בְּצֵל צַלְמוֹן הָקֵם לָנוּ רוֹעִים שִׁבְעָה:
רעיונות לטקס הדלקת הנרות
לאחר הדלקת הנרות כדאי להישאר ליד הנרות ולשבת כל המשפחה והחברים ביחד עד שיכבו הנרות, ניתן לשלב מספר פעילויות נוספות:
שיתוף הילדים בטקס – ילדים אוהבים להיות חלק מטקסים משפחתיים, ולכן מומלץ לתת להם תפקידים כמו הדלקת הנרות בעזרת השמש (תחת השגחה) או אמירת הברכות. כך הם מרגישים מחוברים יותר למנהג ולמשמעותו.
סיפורי חנוכה – לאחר הדלקת הנרות, ניתן לספר סיפורים על גיבורים מתקופת החשמונאים ועל ניסים שאירעו בחג החנוכה.
משחק משפחתי –אפשר לשחק במשחקי קופסא או משחקים משפחתיים שכל בני המשפחה אוהבים ליד הנרות.
שאלות נפוצות על טקס הדלקת נרות חנוכה
האם מותר להדליק נרות חנוכה מחוץ לבית? – כן, ישנם מנהגים המדליקים נרות בכניסה לבית או במרפסת, כדי לפרסם את הנס ולהאיר את הסביבה. הדלקה מחוץ לבית מוסיפה לאווירת החג ומשדרת את המסר של חנוכה לעוברים ושבים.
מה עושים אם שכחנו להדליק בזמן? – אם פספסנו את זמן ההדלקה, ניתן להדליק במשך כל הלילה, כל עוד יש אנשים ערים שיכולים לראות את הנרות. המטרה היא לפרסם את הנס, ולכן אם יש מי שיראה את הנרות – ההדלקה עדיין משמעותית.