מנהגי חנוכה – המנהגים והמאכלים לחג האור

תוֹכֶן הָעִניָנִים

חנוכה, חג האור, מלא במנהגים טעימים ומשפחתיים שמחברת אותנו למורשת ולנס חנוכה. במאמר זה נספר על כל המנהגים והמאכלים שמלווים את חנוכה.

הדלקת נרות חנוכה

מנהג הדלקת נרות חנוכה הוא המרכזי ביותר בחג, והוא נעשה מדי ערב במשך שמונת ימי החג. בכל ערב מדליקים נר נוסף, כאשר מתחילים עם נר אחד ביום הראשון ומסיימים עם שמונה נרות ביום השמיני. נרות החנוכה מסודרים בחנוכיה, כאשר בכל ערב מוסיפים נר חדש מצד שמאל, ומדליקים אותם מימין לשמאל. המטרה של הדלקת הנרות היא לפרסם את הנס ולזכור את הניצחון של החשמונאים על היוונים, ואת הנס של פך השמן שהספיק לשמונה ימים.

לסדר הדלקת נרות חנוכה לחצו כאן>>

שירת "מעוז צור" ופיוטים נוספים

לאחר הדלקת הנרות, נהוג לשיר את הפיוט המסורתי "מעוז צור". פיוט זה הוא שיר הלל לאלוהים על הגנתו ועל הנסים שעשה לעם ישראל לאורך הדורות. מעבר לכך, ישנם פיוטים ושירים נוספים שאנשים נוהגים לשיר במהלך הדלקת הנרות, כמו "הנרות הללו" שמדגיש את מטרת הדלקת הנרות – פרסום הנס.

משחק הסביבון

אחד המנהגים המוכרים ביותר של חנוכה הוא משחק הסביבון. הסביבון הוא משחק עתיק שבו כל אחד מסובב סביבון שעליו ארבע אותיות: נ', ג', ה', ש' – ראשי תיבות של המשפט "נס גדול היה שם". המשחק מהווה סמל לזיכרון הנס ומביא שמחה רבה לילדים ולמשפחות. כיום ישנם משחקי סביבון מודרניים ומשודרגים שמוסיפים עניין והנאה לפעילות המשפחתית.

חלוקת דמי חנוכה

מנהג חלוקת דמי חנוכה לילדים קשור לחינוך ולהעברת ערכים של חג החנוכה. בתקופת הכיבוש היווני, היוונים ניסו לכפות את ערכיהם על העם היהודי, ולאחר הניצחון היה צורך לחנך מחדש את העם לערכי התורה. מכאן הקשר בין חנוכה לחינוך. דמי החנוכה ניתנים לילדים כדי לעודד אותם להרבות בצדקה ובמעשים טובים, וכן להוסיף לחגיגיות החג. הרמב"ם מציין את החשיבות של מתן תמריצים לילדים כדי לעודד אותם לעשות מעשים טובים, עד שיתרגלו לעשותם ללא תמורה. דמי החנוכה מסמלים גם את חירותנו להשתמש בכסף למטרות רוחניות וטהורות.

מאכלי חנוכה מסורתיים

אין חג חנוכה בלי מאכלים מסורתיים שמאפיינים אותו. שני המאכלים הבולטים ביותר הם:

סופגניות – סופגניות מטוגנות ומלאות בריבה הן חלק בלתי נפרד מהחג. עם השנים נוספו מילויים שונים ומגוונים כמו קרם פטיסייר, נוטלה, ריבת חלב ועוד, והן הפכו להיות מוקד משיכה לכל המשפחה.

לביבות – הלביבות הן מאכל נוסף שמסמל את חנוכה. לביבות תפוחי אדמה הן המסורתיות, אך כיום נהוג להכין גם גרסאות שונות כמו לביבות בטטה, קישואים ועוד. הלביבות מטוגנות בשמן, וכך מזכירות את נס פך השמן.

מאכלים נוספים שנהוג לאכול בחנוכה

מאכלי חלב – בחלק מהקהילות נהוג לאכול מאכלי חלב במהלך חנוכה, לזכר הנס שבו יהודית הצילה את עמה בעזרת חלב. מאכלים כמו בורקס גבינה, עוגות גבינה ומאכלים חלביים נוספים מהווים חלק מהחגיגות.

מאכלים מטוגנים – השמן הוא הסמל המרכזי של חנוכה, ולכן רבים מהמאכלים הנאכלים בחג הם מטוגנים, כזיכרון לנס פך השמן. מלבד סופגניות ולביבות, ניתן למצוא גם מאכלים נוספים מטוגנים שמכינים לכבוד החג.

טקסים ופעילויות קהילתיות בחנוכה

בחנוכה מתקיימות מגוון פעילויות קהילתיות שמחברות בין אנשים ומחזקות את תחושת הקהילה:

מסיבות חנוכה – בכל שנה מתקיימות מסיבות חנוכה בבתי ספר, גני ילדים, ובקהילות השונות. המסיבות כוללות שירים, ריקודים, הדלקת נרות משותפת ופעילויות יצירה לילדים, מה שמוסיף לאווירת השמחה של החג.

תהלוכות אור – בערים רבות מתקיימות תהלוכות אור של חסידות חבד, שבהן המשתתפים נוסעים ברכבם ועל גג הרכב יש חנוכיה חשמלית כדי לפרסם את הנס ולהפיץ את אור החג. התהלוכות הללו מוסיפות לתחושת האחדות והאור שמלווה את חג החנוכה.

המשמעות הרוחנית של מנהגי חנוכה

מנהגי חנוכה כולם קשורים לרעיון המרכזי של החג – האור. הדלקת הנרות, השירים, המשחקים, והמאכלים כולם מזכירים לנו את הנס הגדול שאירע לעם ישראל, ומחזקים את תחושת השמחה והאחדות המשפחתית והקהילתית. חשוב לשמור על המסורת ולהעביר אותה לדורות הבאים, כדי להמשיך ולהאיר את החושך ולהפיץ את המסר של תקווה ואמונה.

תמונה של לומדים אקדמיה תורנית
לומדים אקדמיה תורנית
כל המידע באתר נכתב ע"י צוות האתר של מכללת 'לומדים'. המרכז המקצועי בכל רחבי הארץ לקורסים והכשרות לחרדים וגם לדתיים בכל מקצועות הקודש.
WhatsApp
Telegram
Email
Facebook
מידע נוסף בנושא מנהגי יהדות
חזן בבית הכנסת בצום יום הכיפורים
צום יום הכיפורים

”…כִּי-בַיּוֹם הַזֶּה יְכַפֵּר עֲלֵיכֶם לְטַהֵר אֶתְכֶם, מִכֹּל חַטֹּאתֵיכֶם לִפְנֵי ה' תִּטְהָרוּ.” יום הכיפורים הוא היום הקדוש ביותר בשנה, אותו מיליוני יהודים ברחבי הארץ והעולם מציינים

קרא עוד »
מנהגי אבלות
מנהגי אבלות: משבעה עד שנה

המאמר עוסק בהלכות ומנהגים של אבלות במסורת היהודית. מתוארים השלבים השונים של האבל, החל מהשבעה – שבעת ימי האבל הראשונים לאחר הקבורה, דרך תקופת שלושים, ועד לשנה שלמה של אבלות, בעיקר במקרה של אבדן הורה. המאמר מציג את המנהגים השונים הקשורים לכל שלב, כולל דיני קדיש, התנהגות ביקורי תנחומים, טקסי זיכרון ועוד. דגש מיוחד נתן על המשמעות הרוחנית והחברתית של המנהגים אלה, וכיצד הם משקפים את ההתמודדות עם האובדן והכבוד המוקדש לנפטר.

קרא עוד »
קורסים מבוקשים
גלה את הדרך להפוך לסופר סת"ם מוסמך ב-4 חודשים בלבד. הצטרף לקורס סופר סתם וקבל הכשרה מקצועית וייחודית ע״י רבנים וסופרים מומחים, עם דגש על מיומנויות ופרקטיקה לכתיבת מזוזות, תפילין וספרי תורה. הצטרף עכשיו והתחל את מסעך להיות סופר סת"ם ברמה הגבוהה ביותר.
כלי נגישות
שנה טובה